Den 15. juni 2020 er det nøjagtig 100 siden Kong Christian den 10. red over den dansktyske grænse nord for Christiansfeld – og markerede at nu var Sønderjylland vendt tilbage til det danske kongerige. Danmark mistede Sønderjylland, som tyskerne kaldte Nordslesvig, efter 1864-krigen med det forsmædelige nederlag på Dybbøl Banke.
Forberedelserne til at fejre Sønderjyllands genforening med Danmark er allerede langt fremme. Der bliver udarbejdet et attraktivt, synligt og sammenhængende program af oplevelser både lokalt, regionalt og nationalt – syd og nord for den nuværende grænse.
Dybbøl Mølle var centrum for voldsomme kampe i både 1848-49 og 1864. Under begge de slesvigske krige blev møllen ødelagt men på ny opbygget. Dybbøl Mølle fremstår som det dansk-nationale symbol i grænselandet. Dybbøl Mølle og i særdeleshed Dybbøl blev indbegrebet af dansk modstand og udholdenhed. Møllen og kornmagasinet er indrettet med udstillinger, der fortæller historien om Dybbøl som nationalt symbol og erindringssted for to nationer – Danmark og Tyskland.
Hedeby ligger lige udenfor Slesvig by. I vikingetiden, fra det 9. til det 11. århundrede i den tidlige middelalder var denne by et af de betydeligste handelscentre i Nordeuropa. Her krydsedes de vigtigste handelsruter, som bragte mennesker og handelsvarer sammen fra hele verden. Det nye vikingemuseum i Hedeby præsenterer en af de mest moderne arkæologiske udstillinger i Europa: Enestående originalfund og innovative formidlingsmedier tager den besøgende med på en tidsrejse til det tidlige byliv for 1000 år siden.
Danevirke er det største jordfaste fortidsminde i Nordeuropa, som engang sikrede Danmarks sydgrænse og den engang så vigtige handelsvej mellem Vesterhavet og Østersøen. Et besøg på disse gamle forsvarsanlæg betaler sig, først og fremmest Valdemarsmuren, en 3,5 kilometer lang jordbefæstning med en foran sat teglstensmur, er meget imposant at betragte som den står i den frie natur.
Der er ingen planlagte afgange
Beskrivelse
1. dag: Historiecenter Dybbøl Banke – Dybbøl Mølle
Udrejse over Fyn, og fra Bøjden tager vi færgen mod Als. Om bord nydes en let frokost inkl. én en genstand. Ved ankomst til Als, kører vi til Historiecenter Dybbøl Banke. Her træder vi lige ind i danmarkshistorien under krigen mellem danskerne og preusserne i 1864. På en spændende rundvisning ser og oplever vi museet samt hører om historien. Derefter besøgs den nærliggende Dybbøl Mølle. Her venter en spændende rundvisning, hvor der fortælles om møllens historie. Møllen var centrum for voldsomme kampe i både 1848-49 og 1864. Under begge de slesvigske krige blev møllen ødelagt men genopbygget. Videre på nordsiden af den smukke Flensborg Fjord. Derefter krydser vi grænsen til Tyskland, og først på aftenen er vi fremme i Schleswig. Indkvartering på hotellet, og senere nydes aftensmaden.
2. dag: Oplevelser i Flensborg
Morgenmad på hotellet. Derefter udflugt til den gamle danskerby Flensborg. Besøget i Flensborg byder på en spændende byvandring sammen med to lokale guider. De fleste af Flensborgs herligheder er samlet i områderne omkring strøget og havnen, som forbindes af små hyggelige stræder. Strøget strækker sig fra Nordertor til Südermarkt, hvor man lige om hjørnet finder den maleriske Rote Strasse. På byvandringen kan man opleve en herlig blanding af gamle maleriske huse og smukke købmandsgårde fra Flensborgs storhedstid. Derefter tid frokost på egen hånd, samt til at udforske byen. Flensborg opstod som de øvrige østjyske købstæder i 1100-tallet. Det første skriftlige vidnesbyrd om bydannelsen er Skt. Knuds Gildet. Byen fik sin ”skrå” (vedtægter) i 1284, som blev skrevet på dansk. Frem til 1431 kæmpede Danmarks konger om byen mod hertugerne af Abelslægten og de holstenske grever. Tysk sprog vandt igennem middelalderen frem på bekostning af dansk. Flensborg har en meget smuk havn, langstrakt gågade – og byder på et rigt tysk-dansk kulturliv. Tilbage på hotellet i Schleswig hvor aftensmaden serveres. Efter aftensmaden på hotellet får vi besøg af Anke Spoorendonk, formand for Foreningen Norden i Sydslesvig, som vil fortælle om dansk-tyske relationer i Grænselandet. Hun har været Slesvig-Holstens justits-, kultur- og europaminister og også viceministerpræsident fra 2012 til 2017.
3. dag: Gottorp Slot – Vikingemuseum Hedeby
Efter morgenmaden besøges Gottorp Slot, på en guidet rundvisning. Gottorp slot, et gammelt residensslot for de daværende hertuger af Schleswig – Holstein. Slottet var dansk kaserne i perioden 1852-1864 og derefter tysk garnison. Efter 2. Verdenskrig anvendtes slottet til husning af flygtninge og fra 1947 til arkivformål og hovedsæde for de slesvig-holstenske landsmuseer. De historiske samlinger er koncentreret i den smukke hovedbygning, og en overdådig malerisamling befinder sig i avlsbygningerne. Slottet rummer i dag de mest indholdsrige samlinger af kunst og kultur nord for Hamborg. Fælles frokost i Restaurant Wikingturm, med smuk udsigt over Schleswig og omegn. Om eftermiddagen venter en spændende rundvisning på Vikingemuseum Hedeby. I vikingetiden, fra det 9. til det 11. århundrede i den tidlige mid- delalder var denne by et af de betydeligste handelscentre i Nordeuropa. Her krydsedes de vigtigste handelsruter, som bragte mennesker og handelsvarer sammen fra hele verden. Det nye vikingemuseum i Hedeby præsenterer en af de mest moderne arkæologiske udstillinger i Europa: Enestående originalfund og innovative formidlingsmedier tager den besøgende med på en tidsrejse til det tidlige byliv for 1000 år siden. Efter endnu en dag med mange oplevelser. er vi tilbage på hotellet hvor aftensmaden nydes.
4. dag: Danevirke Museum – sejltur på Kielerkanalen
Morgenmad på hotellet. Først til Danevirke museet, for en guidet rundvisning. I gamle dage sikrede Danevirke det danske kongeriges sydlige grænse. De første forsvarsvolde blev bygget omkring år 650. Frem til ca. 1200 blev der bygget i alt 30 km voldanlæg. I dag er Danevirke og omgivelserne fredet både som naturområde og som historisk mindesmærke. Danevirke Museum lige udenfor Slesvig er det danske mindretals museum ved og om Danevirke. Det opfylder en vigtig funktion som specialmuseum for Danevirke og som dansk informationscenter, der årligt opsøges af knap 20.000 besøgende. Danevirke er Nordens største fortidsminde og indtager en central plads i Danmarks og grænselandets historie. I tiden fra ca. 450 og frem til ca. 1200 opførtes 30 kilometer volde i området omkring fjorden Slien. Videre til Rendsborg, hvor vi tager på opdagelse i byen sammen med rejselederen, samt der bliver tid til frokost. Eftermiddagen byder på en smuk sejltur på Kielerkanalen, med hjuldamperen Freya. Kielerkanalen der i 2020 fejre 125 år, er verdens mest befarne kunstige vandvej midt i Schleswig-Holstein. Vi sejler fra Rendsburg til Kiel, om bord nydes en overdådig kagebuffet. Sejlturen tager ca. 3½ time. Efter en fantastisk sejlads gemme kanalen ankommer vi til Kiel, hvor skibet lægger til kaj. Herfra går turen til Restaurant Wikingerschänke, hvor der nydes et rustikt vikingemåltid med tilhørende drikkevarer.
5. dag: Kobbermølle Industrimuseum – Den Gamle Grænse
Morgenmad og afrejse fra hotellet. Derefter skal vi opleve Kobbermølle Industrimuseum som er et af de største, historiske industrianlæg direkte på grænsen mellem Tyskland og Danmark. For over 400 år siden lod den danske Konge Christian 4. som også var hertug af hertugdømmet Slesvig, opføre et vandhjulsdrevet hammerværk, som skulle tjene metalforarbejdningen i området. Op en omvisning fortælles om stedets historie. Videre nordpå til Den Gamle Grænsekro, hvor der nydes en god frokost. Det var på dette sted Christian 10. den 10. juli 1920 efter Genforeningen krydsede grænsen første gang på den hvide hest og samlede en lille pige op til sig på hesten. Begivenheden havde kolossal symbolsk betydning for de dansksindede sønderjyder, der begejstret tog imod kongen. Efter frokosten besøger vi Genforenings og Grænsemuseet. På museet forsøges det at anskueliggøre hvad der skete omkring Genforeningen. Hvad Genforeningen er for en ”størrelse” – samt formidle, hvad denne betød for de mennesker, som i 1920 formåede at stemme den nordlige del af Slesvig ”hjem” til Danmark. Museet har mange ting at vise frem – og området omkring museet er et virkelig historisk smørhul for den, som har sans for historiens vingesus. Hjemkomst først på aftenen, efter en historisk rejse i Sønderjylland og Nordtyskland.
Praktisk
Rejsen er i samarbejde med Foreningen Norden Slagelse - alle er velkommen på denne rejse.
Vigtigt
Husk PAS på denne rejse
Bustype
Denne tur gennemføres i 5-stjernet bus
Valuta
Euro (€)
Hotel
Hotel Hohenzollern ***
Moltkestraße 41
D-24837 Schleswig
Telefon: 00 49 46 21 90 60
https://www.hotel-hohenzollern.de/
Hotel Hohenzollern ligger i Slesvigs nordlige bydel. Hoteller råder over reception, restaurant, opholdsstue bar og keglebane. Alle værelser er med bad og toilet med hårtørrer, TV, telefon samt gratis Wi-Fi. Værelserne ligger enten på selve hotellet eller i nabohuset tæt ved hotellet. Der er elevator på selve hotellet. Forplejningen er god og består af morgenbuffet og en 3-retters middag eller buffet til aften.